De 7 beste tips bij het kopen van een auto

Een auto kopen is een spannende gebeurtenis. Je wilt natuurlijk geen kat in de zak kopen – maar rijden in een goede bak. Ga je een auto bekijken? Neem iemand mee die al ervaring heeft. En belangrijk: wees kritisch. Om je op weg te helpen, hebben we 7 tips voor je op een rijtje gezet die je helpen bij het kopen van een nieuwe of tweedehands auto.

1. Overweeg waar je je auto gaat kopen
Wil je de auto bij een dealer of particulier aanschaffen? Het grootste verschil zit in de garantie en prijs. Dealers zijn wettelijk verplicht om een garantie van 12 maanden te geven voor een defect waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent. De dealer is dan aansprakelijk en moet de reparatie vergoeden. Als je al een auto hebt en deze in wil ruilen, ben je bij de dealer ook aan het goede adres. Vaak geven ze een goede prijs voor je huidige auto.

Bij particulieren kun je een auto kopen voor een lagere prijs, hier zijn ook vaak de echte koopjes te vinden. Particulieren zijn namelijk niet aansprakelijk en hoeven niet de hoogst mogelijke prijs binnen te slepen, wat bij dealers wel het geval is. Bij het kopen van een auto van een particulier heb je geen enkele vorm wat betreft garantie of aansprakelijkheid, dit risico moet je zelf dragen. Daarom is het belangrijk om bij de koop van een auto bij een particulier alles extra goed te checken.

2. Doe je huiswerk
Heb je een auto op het oog? Bekijk vooraf de autogegevens in de advertentie. Vergelijk de vraagprijs met auto’s van hetzelfde model, bouwjaar en/of met hetzelfde aantal kilometers op de teller. Zo weet je of de koop realistisch is, of toch te mooi om waar te zijn. Ga je een tweedehands auto bekijken? Vraag dan ook gelijk even waarom hij of zij de auto verkoopt.

3. Check de officiële gegevens
Als je van plan bent om een tweedehands auto te kopen is het belangrijk om de officiële gegevens van de auto te controleren. Vraag bijvoorbeeld aan de verkoper om zich te identificeren. Check of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam op het identiteitsbewijs.

Als je dan toch het kentekenbewijs checkt, controleer dan gelijk het voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassis- of framenummer genoemd. Dit nummer moet overeenkomen met het nummer achter de voorruit of onder de motorkap. Mocht hiermee geknoeid zijn, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een gestolen voertuig.

Kan de verkoper verder iets vertellen over het onderhoud van de auto? Kijk of het verhaal ook terug te vinden is in het onderhoudsboekje. Hier horen alle onderhoudsbeurten in te staan.

Gebruik daarnaast de gratis dienst van de RDW om gegevens over de auto op te vragen, zoals:

• het aantal eigenaren tot nu toe;
• wanneer de huidige eigenaar de auto heeft gekocht (datum laatste tenaamstelling);
• de vervaldatum van de apk-keuring;
• of de auto als gestolen staat geregistreerd.